Egzama Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


Egzama hakkında en sık sorulan sorular ve doğru bilinen yanlışları bir araya getirdik!

Egzama, birçok insanı etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Aslında düşündüğümüzden çok daha fazla yaygın olan bu cilt rahatsızlığı hakkında doğru olduğu zannedilen birçok yanlış bilgi var. Egzama neden olur, nasıl geçer ve bulaşıcı mıdır gibi egzama ile ilgili soruların cevaplarını öğrenmek için öncelikle mutlaka bu cilt doktoru tavsiyesi almak gerektiğini unutmamalısın.

Bugün, egzama hakkında bilinen yanlış bilgileri açıklıyoruz. İşte karşında egzama hakkında doğru bilinen yanlışlar!

Egzama hakkında sık sorulan sorular

1. Egzama zamanla geçer mi?

1. Egzama zamanla geçer mi?

Vakalara bağlı olarak, egzama birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Erişkinlikte yaşanan egzamada bazı durumlarda hayat boyu sürmektedir. Ancak ortadan kaybolacağı dönemi tahmin etmek ve öngörmek maalesef imkansızdır...

2. Egzama bulaşıcı mıdır?

2. Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama, bulaşıcı olmayan genetik bir cilt rahatsızlığıdır. Kalıtımsal olduğu için de bulaşıcı değildir. 

3. Banyodan sonra saç kurutma makinesi kullanmak egzamayı etkiler mi?

3. Banyodan sonra saç kurutma makinesi kullanmak egzamayı etkiler mi?

Egzamalı kişiler için bu hiç tavsiye edilmez. Kurutma makinesinin ısısı ciltteki kuruluğu artırabilir. Ayrıca cildi koruyan lipid tabakasını tahrip edebilir ve cilde zarar verebilir. Bu nedenle banyo sonrasında cildindeki nemi mutlaka yumuşak bir havluyla, nazikçe almalı. Ardından da doktorunun veya dermatoloğunun tavsiye ettiği egzama kremini uygulamalısın.

4. "Egzama yaklaşık 5 yaşına ulaştıktan sonra kaybolur."

4. "Egzama yaklaşık 5 yaşına ulaştıktan sonra kaybolur."

DOĞRU. Atopik egzaması olan çocukların yarısı beş yaşında tedavi edilebiliyor.

5. Egzamayı kaşımamak mı gerekir?

5. Egzamayı kaşımamak mı gerekir?

Cildin çok kuru olması, bariyerinin zarar gördüğü anlamına gelir. Egzama kaşınması ise cildin daha fazla zarar görmesine ve tahrişe neden olabilir. Alerjenlerin cilde girmesini ve cildin zarar görmesini engellemek için mümkün olduğunca kaşınmamak gerekir. Bunun için cildini yatıştıracak ve kaşınma hissinin azalmasını sağlayacak, egzamalı ciltler için özel olarak formüle edilmiş kremleri kullanabilirsin. Kaşıntı ne kadar artarsa, cilt bariyeri de o kadar kırılgan olur, alerjenler ve tahriş edici maddeler cilde nüfuz eder ve daha fazla kaşınma isteği doğar. 

6. Egzama stresten mi olur?

6. Egzama stresten mi olur?

Sebebini açıklamak mümkün olmamakla birlikte, duyguların, travmaların ve stresin atakların sıklığını veya ciddiyetini arttırabileceği kabul edilmektedir. Ancak, doğası gereği kalıtsal, yani genetiktir. 

7. Hangi yiyecekler egzamayı artırır?

7. Hangi yiyecekler egzamayı artırır?

Yiyeceklerin egzama üzerindeki etkileri kesin olarak kanıtlanmış değildir. Alerjik reaksiyona sebep olabilen yiyeceklerde egzama belirtilerinin arttığı gözlemlenebilir. Bazı egzamalı kişiler süt ve et ürünleri tükettiklerinde şikayetlerinin arttığını söylemişlerdir. Egzama ile yiyecek arasındaki ilişkiyi takip etmek için günlük olarak yenilen yemeklerle şikayetlerin sıklığı takip edilebilir.

8. Egzama çoğalır mı?

Cilt bakımına özen gösterilmediğinde, egzamalı ciltler için öneriler uygulanmadığında, dermatologun önerdiği tedavi takip edilmediğinde, kısacası egzamayı azaltmak için yapılması gerekenlere uyulmadığında egzama şikayetleri artabilir.

9. Egzama vitamin eksikliğinden mi olur?

Egzama kalıtsal ve bazı çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Tüm nedenleri keşfedilememiş olsa da, vitamin eksikliği egzama nedenleri arasında belirleyici bir etken değildir.

10. Egzama kendi kendine geçer mi?

Egzamanın kendine kendine, evde uygulanan yöntemlerle geçtiği söylenemez. Egzama kalıtsal bir rahatsızlık olduğu için kendi kendine geçmez. Dönemsel olarak veya uygulanan tedavilerle belirtileri yok olsa da, gerekli şartlar yerine getirilmediğinde tekrar ortaya çıkabilir.

11. Sık banyo yapmak egzamayı geçirir mi?

Hijyeni korumak, egzama belirtilerinin azalmasına yardımcı olabilir. Fakat duş ve banyoda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Örneğin çok sıcak suyla yıkanmamak, ağır kimyasallar içeren temizleyiciler kullanmamak ve banyodan sonra cildi narin bir havlu ile kurulamaya dikkat edilmelidir.

12. Egzama genetik midir? Çocuklara geçer mi?

Egzama genetik bir cilt rahatsızlığıdır. Genetik alerjik faktörlere bağlı olmakla birlikte, egzaması olan bir kişinin çocuğunda da kesinlikle egzama olması beklenemez. Bu oran, egzaması olmayan kişilere oranla daha fazla olsa da, ırsi olarak ebeveynden çocuğa geçtiği kesin olarak kanıtlanmamıştır.

13. Egzama en çok hangi bölgelerde görülür?

Egzamanın görüldüğü bölgeler kişiden kişiye değişse de, bebeklerde egzama en çok yanaklarda, kollar ve bacakların dış kısımlarında görülür. Yetişkinlerde egzama en sık diz arkasında ve dirsek içlerinde görülür. Bunun dışında farklı egzama çeşitlerinde saç derisinde, kaşların üzerinde, ellerde ve ayaklarda da egzama görülebilir.

14. Egzamanın izi kalır mı?

Bu tamamen egzamanın şiddetine bağlıdır. Çocuklarda egzama genellikle iz bırakmadan geçebilir fakat eğer kaşıntı çok fazla olursa ve kaşıyarak cilt tahriş edilirse iz bırakma ihtimali olabilir. Bu yüzden cilde zarar verecek derecede kaşınmaktan mutlaka kaçınmak gerekir.

15. Egzamalı kişiler giyimlerinde nelere dikkat etmelidirler?

Uzmanlar egzaması olanların daha çok pamuklu kııyafetler tercih etmelerini öneriyor. Polyester, yün ve deri gibi kıyafetler vücudun nefes almasına engel olup, terlemesine neden olabileceği için egzama şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Bu yüzden egzamalı kişilerin pamuklu, bol ve rahat giysiler tercih etmeleri gerekir. Ayrıca bu giysileri yıkarken kullanılan deterjan ve yumuşatıcıların yoğun kimyasallar içermemesine, hassas ciltlere uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Lancome.com.tr’de %25 İndirim Fırsatı

Tüm ürünlerde geçerli %25 indirimi kaçırma!

Kodu Kopyala